Sposób przygotowania:
Kopytka z sosem wg Joli
Kartofle obrać, umyć i ugotować z 2 łyżeczkami soli. Ostudzić i rozgnieść lub zmielić na puch. Dodać do kartofli 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki kukurydzianej i wbić 1 jajko. Stolnicę posypać mąką. Zagnieść i wyrobić masę formując podłużny wałek. Kroimy go na 4 kawałki z których formujemy podłużne mniejsze wałki. Pokroić je nożem na skos. Każdy kawałek spłaszczać za pomocą widelca. Wrzucać je do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze przez około 3-4 minuty. Do polania kopytek wykorzystałam gotowy sos pieczeniowy z cebulką, który ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Ugotowane kopytka wyłożyć na talerze i polewamy sosem, możemy ozdobić jakąś "zieleniną".