Sposób przygotowania:
Kukurydziane kluseczki z ziemniaków
Ziemniaki ugotować najlepiej dzień wcześniej (jeśli będziemy jego gotować tego samego dnia w którym będziemy robić kluseczki muszą być absolutnie zimne). W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli i oleju. Ziemniaki rozdrobić w palcach a potem utłuc je tłuczkiem do ziemniaków. Dodać olej, jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy i wymieszać. następnie dodać mąkę kukurydzianą i pszenną i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać 2 łyżki śmietany i dokończyć wyrabianie ( ja musiałam się posiłkować śmietaną). Ciasto uformować w wałek. Nożem odkrajać plastry grubości 1 cm i formować go w mały wałeczek. Z małego wałeczka odkrajać krążki grubości około 5-6 mm. Można krążki spłaszczyć widelcem dla ładnego efektu. Partiami wrzucać na wrzątek i od momentu wypłynięcia gotować około 3- 4 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać gorące z sosem lub do mięsa ( ja podałam do piersi z kurczaka). Polecam i smacznego!