Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Naleśniki "kurkowy las"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sezonowy farsz z kurek z dodatkiem boczku i śmietany został otulony naleśnikiem szpinakowym w soczystym zielonym kolorze. Danie przywodzi mi na myśl las pełen kurek, stąd nazwa moich naleśników.

Naleśniki "kurkowy las"

Składniki:

Naleśniki "kurkowy las"

Na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej tortowej typ 450
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oliwy + oliwa do smażenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g szpinaku

Na farsz:

 

  • kulka sera mozzarella

Sposób przygotowania:

Naleśniki "kurkowy las"

ETAP 1:

Naleśniki "kurkowy las"
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni

Kurki posypujemy solą, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilkanaście minut - to pomoże oczyścić grzyby. Następnie oddzielamy kurki od zanieczyszczeń, opłukujemy. Większe kurki kroimy na kawałki.

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: umyty i osuszony szpinak blendujemy w blenderze kielichowym z mlekiem, przelewamy przez sito o drobnych oczkach. Płyn pozbawiony kawałków szpinaku miksujemy z mąką, jajkami, solą i oliwą.

Ciasto odstawiamy na czas przygotowania farszu.

Cebulę kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy, siekamy.

Boczek kroimy w kostkę, smażymy na patelni.

ETAP 2:

Naleśniki "kurkowy las"
Do boczku dodajemy cebulę, a następnie kurki

Gdy z boczku wytopi się tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy kurki, smażymy do miękkości. Dodajemy sól, pieprz, tymianek.

ETAP 3:

Naleśniki "kurkowy las"
Do grzybów i boczku dodajemy śmietanę 30%

Dodajemy śmietanę. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje.

ETAP 4:

Naleśniki "kurkowy las"
Po zredukowaniu sosu farsz doprawiamy do smaku

Gdy farsz się zagęści, doprawiamy go do smaku i dodajemy szczypiorek, mieszamy.

ETAP 5:

Naleśniki "kurkowy las"
Smażymy naleśniki szpinakowe

W czasie redukowania sosu smażymy naleśniki.

ETAP 6:

Naleśniki "kurkowy las"
Na naleśnikach układamy kawałki sera

Na usmażone naleśniki wykładamy farsz. Naleśniki zwijamy.

Mozzarellę kroimy w plasterki. Ser układamy na naleśnikach. Naleśniki z serem możemy zapiec lub podgrzać na patelni pod przykryciem do rozpuszczenia mozzarelli.