Sposób przygotowania:
Naleśniki "kurkowy las"ETAP 1:
Kurki posypujemy solą, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilkanaście minut - to pomoże oczyścić grzyby. Następnie oddzielamy kurki od zanieczyszczeń, opłukujemy. Większe kurki kroimy na kawałki.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: umyty i osuszony szpinak blendujemy w blenderze kielichowym z mlekiem, przelewamy przez sito o drobnych oczkach. Płyn pozbawiony kawałków szpinaku miksujemy z mąką, jajkami, solą i oliwą.
Ciasto odstawiamy na czas przygotowania farszu.
Cebulę kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy, siekamy.
Boczek kroimy w kostkę, smażymy na patelni.
ETAP 2:
Gdy z boczku wytopi się tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy kurki, smażymy do miękkości. Dodajemy sól, pieprz, tymianek.
ETAP 3:
Dodajemy śmietanę. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje.
ETAP 4:
Gdy farsz się zagęści, doprawiamy go do smaku i dodajemy szczypiorek, mieszamy.
ETAP 5:
W czasie redukowania sosu smażymy naleśniki.
ETAP 6:
Na usmażone naleśniki wykładamy farsz. Naleśniki zwijamy.
Mozzarellę kroimy w plasterki. Ser układamy na naleśnikach. Naleśniki z serem możemy zapiec lub podgrzać na patelni pod przykryciem do rozpuszczenia mozzarelli.