Sposób przygotowania:
Kopytka z masłem i cukrem
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie dokładnie odcedzamy i zdejmujemy pokrywkę, by ziemniaki "odparowały". Ciepłe ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków do dużej miski. Dodajemy przesiane obie mąki, sól oraz jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, z którego odcinamy po kawałku ciasta formujemy wałek i tniemy na mniejsze kawałki. Ja cięłam je na około 2-2,5 cm odcinki. Ciasto szybko obsycha więc po ułożeniu na desce należy je przykryć folią spożywczą lub wilgotną, ale nie mokrą ściereczką. Tak przygotowane kopytka wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy przez 5 minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnie.
Przed podaniem polewamy je stopionym masłem i posypujemy cukrem.
Przed podaniem polewamy je stopionym masłem i posypujemy cukrem.