misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Kopytka z masłem i cukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybki obiad z niewielkiej ilości składników. Idealne dla dzieci i dorosłych. Można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia.

Kopytka z masłem i cukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka z masłem i cukrem

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z masłem i cukrem
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Następnie dokładnie odcedzamy i zdejmujemy pokrywkę, by ziemniaki "odparowały". Ciepłe ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków do dużej miski. Dodajemy przesiane obie mąki, sól oraz jajka. Zagniatamy gładkie ciasto, z którego odcinamy po kawałku ciasta formujemy wałek i tniemy na mniejsze kawałki. Ja cięłam je na około 2-2,5 cm odcinki. Ciasto szybko obsycha więc po ułożeniu na desce należy je przykryć folią spożywczą lub wilgotną, ale nie mokrą ściereczką. Tak przygotowane kopytka wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy przez 5 minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnie.



Przed podaniem polewamy je stopionym masłem i posypujemy cukrem.
Kopytka z masłem i cukrem
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce
Kopytka z masłem i cukrem
Do ziemniaków dodajemy pozostałe składniki
Kopytka z masłem i cukrem
Ze składników zarabiamy gładkie ciasto
Kopytka z masłem i cukrem
Tak przygotowane kopytka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 5 minut