Sposób przygotowania:
Kopytka z wieprzowiną w sosie własnymKopytka
1. Ugotowane (najlepiej dzień wcześniej) bez skórek ziemniaki mielimy/blendujemy.
2. Wbijamy jajko.
3. dosypujemy sól i mąkę (na początek pół szklanki) - mąki z całą pewnością będzie potrzeba więcej, ale najlepiej dodawać ją stopniowo, żeby nie przedobrzyć, bo ilość zależy od wilgotności ziemniaków.
4. zagniatamy ciasto, stopniowo dodając mąki aż do czasu, kiedy ciasto będzie przypominać plastelinę - lekko klejące, ale dające się łatwo ściągać z palców i formować.
5. odrywamy kawałki ciasta i na podsypanym mąką blacie formujemy (rolując) wałeczki.
6. tniemy wałeczki na kawałki.
Sos
1. Mięso i pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy lekko do przyrumienienia na oleju.
2. Dolewamy wodę (ilość zależna od kawałka mięsa i ilości sosu, jaką chcemy uzyskać).
3. Dodajemy kostkę rosołową i pieprz, ewentualnie inne przyprawy wg gustu.
4. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, w razie potrzeby dodając wody.
5. Dodajemy mąkę rozrobioną w wodzie, aby nieco zagęścić sos, mieszamy i gotowe! :)