Sposób przygotowania:
Kopytka z ziemniaków i twarogu
Ziemniaki gotujemy, odlewamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy 2 szklanki mąki, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 1/2 łyżeczki kurkumy i sól do smaku. Wszystko dobrze zagniatamy. Z ciasta formujemy wałki, oprószamy lekko mąką i tniemy na ukos małe kopytka wielkości ok. 4-5 cm. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku małymi partiami, mieszamy drewnianą łyżką i czekamy do czasu, aż wypłyną na powierzchnię ok. 2-4 minuty. Ugotowane kopytka wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Gotowe kopytka możemy polać śmietaną, jogurtem, sokiem owocowym lub posypać skwarkami i cebulką.