Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ugotowane kluseczki polewam roztopionym masłem i posypuję cukrem. Jednak bez tych dodatków mogą nam służyć jako dodatek np. do pysznego gulaszu.

Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem

 

Sposób przygotowania:

Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem
Ziemniaki obrać i umyć. Jeśli są duże pokroić. Zalać wodą, dodać łyżkę soli. Ugotować. Odcedzić i ostudzić. Zmielić. Dodać jajko. Dodać mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wyrobić ciasto. Uformować wałeczki. Literatką odcinać kluseczki. Wodę zagotować. Dodać łyżkę soli. Do gotującej się wody dodać kluseczki. Gotować kilka minut od wypłynięcia. Odcedzić, przelać zimną wodą. Masełko roztopić. Polać nim kluski. Delikatnie posypać cukrem i podawać.
Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem
Pokrojone ziemniaczki ugotować w osolonej wodzie.
Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem
Ziemniaki zmielić i dodać jajko i wymieszane mąki.
Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto.
Kopytka ziemniaczane z masełkiem i cukrem
Kluseczki gotować kilka minut od wypłynięcia.