Sposób przygotowania:
Kopytka na słodko
Ziemniaki obrać, umyć i gotować w lekko posolonej wodzie ( 1 łyżka soli). Po ugotowaniu ziemniaki należy odcedzić i zostawić na chwile, aby ostygły. Ostudzone ziemniaki zmielić.Do ziemniaków dodać mąkę ziemniaczaną i wbić jajka. Całość bardzo dokładnie ugniatać na ciasto. Ugniecione ciasto podzielić sobie na dwie mniejsze części i formować podłużne wałki, które należy dzielić na mniejsze części. W ten sposób powstają tzn. kopytka. Kopytka wrzucić go gotującej się, lekko posolonej wody( 1 łyżeczka soli). Kopytka wyciągamy z wody, gdy wypłyną na wierzch wody. Masło roztopić na patelni i dodać do tego bułkę tartą. Dobrze wymieszać i lekko zarumienić. Kopytka podane na talerzu polać przysmażonym masłem z bułką tartą.