Sposób przygotowania:
Kopytkowe knedle ze śliwkami
Obrać , umyć i ugotować ziemniaki. Przecisnąć je przez praskę do ziemniaków. Ułożyć ziemniaki w misce . Podzielić ciasto na 4części . Wyjąć 1/4 a w to miejsce wsypać mąkę - wyrównać .Dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto . Śliwki umyć , usunąć pestki - posypać w miseczce cynamonem i szczyptą cukru - wymieszać . Urywać kawałki ciasta . Wkładać w każdy połówkę śliwki . Oblepiać dokładnie ciastem .Obtoczyć w mące by się nie kleiły. Ułożyć na posypanej mąka tacce . Zagotować osoloną wodę. Wkładać knedle na 3 raty. Gotować aż wypłyną . W czasie kiedy się gotują zrumienić na suchej patelni bułkę tartą. Dodać masło i rozpuścić. Kluski jak wypłyną wyjmować łyżka cedzakową i przekładać na patelnię. Delikatnie obtoczyć w maśle z bułką tartą . Podawać z kwaśną śmietaną cukrem* i resztą śliwek pokrojonych . Zależy jak duże knedle robimy - powinny wyjść z tego 3 średnie porcje .
zbysiowa
misia14
yola
edytaha