Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kopytkowe knedle ze śliwkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Najczęściej robię knedle serowe . Kiedyś wypróbowałam takie w cieście kopytkowym i jestem zadowolona - są mniej słodkie co mnie odpowiada .

Kopytkowe knedle ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopytkowe knedle ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytkowe knedle ze śliwkami
Obrać , umyć i ugotować ziemniaki. Przecisnąć je przez praskę do ziemniaków. Ułożyć ziemniaki w misce . Podzielić ciasto na 4części . Wyjąć 1/4 a w to miejsce wsypać mąkę - wyrównać .Dodać mąkę ziemniaczaną , jajko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto . Śliwki umyć , usunąć pestki - posypać w miseczce cynamonem i szczyptą cukru - wymieszać . Urywać kawałki ciasta . Wkładać w każdy połówkę śliwki . Oblepiać dokładnie ciastem .Obtoczyć w mące by się nie kleiły. Ułożyć na posypanej mąka tacce . Zagotować osoloną wodę. Wkładać knedle na 3 raty. Gotować aż wypłyną . W czasie kiedy się gotują zrumienić na suchej patelni bułkę tartą. Dodać masło i rozpuścić. Kluski jak wypłyną wyjmować łyżka cedzakową i przekładać na patelnię. Delikatnie obtoczyć w maśle z bułką tartą . Podawać z kwaśną śmietaną cukrem* i resztą śliwek pokrojonych . Zależy jak duże knedle robimy - powinny wyjść z tego 3 średnie porcje .
Kopytkowe knedle ze śliwkami
Przygotować zwyczajne ciasto jak na kopytka
Kopytkowe knedle ze śliwkami
Ze śliwek usunąć pestki- posypac cynamonem i cukrem
Kopytkowe knedle ze śliwkami
Urywac kawałek ciasta i nakładać połówkę śliwki - formować knedle
Kopytkowe knedle ze śliwkami
Ugotować -a potem obtoczyć w bułce tartej zrumienionej na maśle