Sposób przygotowania:
Koreańskie pierożki mandu z kurczakiem i porem
Ciasto :
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy wrzątek i olej i łyżką łączymy wszystkie składniki. Kiedy składniki się połączą, ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Farsz:
Filet z kurczaka myjemy i osuszamy bardzo drobno siekamy nożem lub mielimy je przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy pokrojony w drobną kostkę por, posiekaną papryczkę chilli, starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek – wszystko starannie mieszamy. Mięso doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem i olejem sezamowym.
Ciasto jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka, na środku każdego kładziemy porcję farszu i zlepiamy pierożki.
Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu do momentu wypłynięcia. Ugotowane pierożki serwujemy z sosem.
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy wrzątek i olej i łyżką łączymy wszystkie składniki. Kiedy składniki się połączą, ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Farsz:
Filet z kurczaka myjemy i osuszamy bardzo drobno siekamy nożem lub mielimy je przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy pokrojony w drobną kostkę por, posiekaną papryczkę chilli, starty na tarce imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek – wszystko starannie mieszamy. Mięso doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem i olejem sezamowym.
Ciasto jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka, na środku każdego kładziemy porcję farszu i zlepiamy pierożki.
Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu do momentu wypłynięcia. Ugotowane pierożki serwujemy z sosem.
. Agda