justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Koreczki śledziowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszne śledziki na przekąskę.

Koreczki śledziowe

Składniki:

Koreczki śledziowe

 

  • matjasy 4 płaty
  • papryka w proszku słodka 1 łyżka
  • olej rzepakowy 1 szklanka
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • koncentrat pomidorowy 4 łyżki
  • cebula 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Koreczki śledziowe
Dobrze wymoczone śledzie dzielimy na sześć części każdy z płatów. Cebulę należy pokroić w cienkie piórka i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodajemy do niej paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy. Wszystko razem chwilę podduszamy, po czym przecedzamy przez sitko. Sos odstawiamy aby wystygł, a tak otrzymaną cebulą faszerujemy każdy z kawałków śledzika i zwijamy. Spinamy je wykałaczką. Układamy w słoiku i zalewamy zimną marynatą.