Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Puszyste naleśniki z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, delikatne i mięciutkie naleśniki z musem truskawkowym.

Puszyste naleśniki z musem truskawkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszyste naleśniki z musem truskawkowym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Puszyste naleśniki z musem truskawkowym
Miód z masłem rozpuścić, ostudzić. Do miski wlać jogurt, dodać żółtka, przestudzone masło z miodem, sól, cukier, waniliowy, sodę oczyszczoną, zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Odłożyć ciasto na 15 minut. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu łyżką nakładać porcje ciasta. (Gdy na wierzchu placuszków zaczną pojawiać się pęcherzyki, odwracać na drugą stronę). Truskawki rozmrozić, dodać cukier i zmiksować blenderem. Usmażone naleśniki podawać z musem truskawkowym.
Puszyste naleśniki z musem truskawkowym
Do jogurtu dodać miód z masłem i resztę przygotowanych składników
Puszyste naleśniki z musem truskawkowym
Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek
Puszyste naleśniki z musem truskawkowym
Łyżką nakładać porcje ciasta na suchą patelnię i smażyć rumiane placuszki
Puszyste naleśniki z musem truskawkowym
Rozmrożone lub świeże truskawki zmiksować z cukrem