SUPERPRZEPIS

Korzenno rumowe ślimaczki

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Korzenno rumowe ślimaczki

Aromat rumowy i przyprawa korzenna to bardzo smaczne połączenie. Te ciasteczka są pyszne, ale mają tylko jedną wadę, bardzo szybko znikają ze stołu.

Składniki:

Korzenno rumowe ślimaczki

Lista składników

  • 2 szkl mąki tortowej
  • 0,3 szkl kaszy manny
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 0,5 łyżeczki aromatu rumowego
  • Dodatkowo
  • 1 łyżka przyprawy do szarlotki
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

Korzenno rumowe ślimaczki

Sposób przygotowania

Korzenno rumowe ślimaczki
Produkty sypkie posiekać z masłem i żółtkiem

Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem, kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtko i masło, posiekać, podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, przyprawę do piernika i śmietanę. Do drugiej części dodać puree z dyni i aromat. Oddzielnie zagnieść oba ciasta.

ETAP 2:

Korzenno rumowe ślimaczki
Przygotowane ciasto oddzielnie rozwałkować

Ciasto oddzielnie rozwałkować na grubość 3-4 mm, ciemne posmarować wodą, posypać przyprawą do szarlotki.

ETAP 3:

Korzenno rumowe ślimaczki
Oba kolory ciasta połączyć dociskając wałkiem

Przykryć jasnym ciastem, docisnąć wałkiem, posmarować wodą.

ETAP 4:

Korzenno rumowe ślimaczki
Schłodzone ciasto pokroić na pół cm krążki

Zwinąć jak roladkę, zawinąć w folię, odłożyć do zamrażarki na 15-20minut. Następnie pokroić w 0,5 cm krążki nie docinając do końca.

ETAP 5:

Korzenno rumowe ślimaczki
Przygotowane ciasteczka posmarować roztrzepanym białkiem

Delikatnie zwinąć, ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 12-15 minut.
Upieczone ciasteczka ostudzić i ozdobić według swojego uznania.