Sposób przygotowania:
Korzenno rumowe ślimaczkiSposób przygotowania
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem, kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać żółtko i masło, posiekać, podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, przyprawę do piernika i śmietanę. Do drugiej części dodać puree z dyni i aromat. Oddzielnie zagnieść oba ciasta.
ETAP 2:
Ciasto oddzielnie rozwałkować na grubość 3-4 mm, ciemne posmarować wodą, posypać przyprawą do szarlotki.
ETAP 3:
Przykryć jasnym ciastem, docisnąć wałkiem, posmarować wodą.
ETAP 4:
Zwinąć jak roladkę, zawinąć w folię, odłożyć do zamrażarki na 15-20minut. Następnie pokroić w 0,5 cm krążki nie docinając do końca.
ETAP 5:
Delikatnie zwinąć, ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 12-15 minut.
Upieczone ciasteczka ostudzić i ozdobić według swojego uznania.