SUPERPRZEPIS

Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia

  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia Więcej zdjęć (3)

Ciasto w wersji fit. Kaloryczność w 100 g to tylko 75 kcal. Deserek jest pyszny i leciutki. Zimą można przygotować z czystym sumieniem z brzoskwiń z puszki, polecam:)

Składniki:

Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia

 

  • Ciasto:
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 jajko rozm. M
  • 55 g jogurtu naturalnego 0%
  • Masa jogurtowa:
  • 250 g jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 180 g jogurt naturalny 0%
  • 140 g serek homogenizowany naturalny 0%
  • 100 ml mleka 1,5 %
  • 20 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki stevii
  • 15 g nasion chia
  • Sok z 1 cytryny
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 100 g winogron
  • Masa brzoskwiniowa:
  • 5 brzoskwiń- 540 g ( po odjęciu pestki)
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 300 ml wody mineralnej niegazowanej
  • Forma 23,5*23,5 cm

Sposób przygotowania:

Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia

Ciasto:

Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia
w misce wymieszać maki z jajkiem i jogurtem

Do miski przesiać oba rodzaje mąk. Wbić jajko. Wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodać jogurt i po raz kolejny wymieszać łyżką. Gdy mieszanie będzie utrudnione przejść do wyrabiania ciasta dłonią. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Owinąć je folią i wstawić do lodówki na 20-30 minut.

ETAP 2:

Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia
ciasto rozwałkować na cienkiutki placek i wyłożyć nim formę

Po tym czasie podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować cienko na wielkość formy. Piec w 180 st około 12-15 minut ( do zrumienienia). Ostudzić na kratce.

Masa jogurtowa:

Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia
masę nabiałową wymieszać z wyciśniętym sokiem z cytryny

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali.Do miski przełożyć jogurt grecki, naturalny, serek oraz mleko. Dokładnie wymieszać trzepaczką lub rózgą. Z cytryny wycisnąć sok, dodać go do masy nabiałowej razem z cukrami i dokładnie wymieszać ( można użyć miksera).

ETAP 4:

Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia
masę jogurtową wymieszać z żelatyną i dodać do miski

Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu i całość dobrze wymieszać. Mieszaninę wlać do miski z jogurtem i po raz kolejny dokładnie wymieszać.

ETAP 5:

Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia
do masy dodać nasiona chia i pokrojone winogrona

Wrzucić nasiona chia oraz pokrojone w ćwiartki winogrona, wymieszać. Odłożyć do lodówki na 5-7 minut do lekkiego stężenia.

Masa brzoskiwniowa:

Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia
owoce zblendować z wodą i rozpuszczoną żelatyną

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Wyjąć pestki, przełożyć do blendera i dokładnie zmiksować. Dodać wodę i również zblendować( ilość wody zależy od soczystości brzoskwiń, powinno powstać 1000 ml płynu). Do musu wlać żelatynę i po raz ostatni zblendować.

Wykonanie:

Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chia
warstwami układać deser ciasto masa jogurtowa masa owocowa i znów ciasto

Na dno formy położyć pierwszy kawałek ciasta. Delikatnie wlać masę jogurtową i wstawić do lodówki na około 30 minut, aby masa wstępnie stężała. Gdy to nastąpi ostrożnie wlać masę brzoskwiniową. Przykryć drugim plackiem ( może się zdarzyć, że w górnej warstwie ciasta będzie troszkę za mało- wszystko zależy od rodzaju formy jakiej się użyje). Ciasto zostawić na całą noc w lodówce do stężenia. Przed podaniem pokroić na średniej wielkości kostki i oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego!