Sposób przygotowania:
Kostka brzoskwiniowo-jogurtowa z chiaCiasto:
Do miski przesiać oba rodzaje mąk. Wbić jajko. Wymieszać za pomocą łyżki. Następnie dodać jogurt i po raz kolejny wymieszać łyżką. Gdy mieszanie będzie utrudnione przejść do wyrabiania ciasta dłonią. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Owinąć je folią i wstawić do lodówki na 20-30 minut.
ETAP 2:
Po tym czasie podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować cienko na wielkość formy. Piec w 180 st około 12-15 minut ( do zrumienienia). Ostudzić na kratce.
Masa jogurtowa:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali.Do miski przełożyć jogurt grecki, naturalny, serek oraz mleko. Dokładnie wymieszać trzepaczką lub rózgą. Z cytryny wycisnąć sok, dodać go do masy nabiałowej razem z cukrami i dokładnie wymieszać ( można użyć miksera).
ETAP 4:
Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtu i całość dobrze wymieszać. Mieszaninę wlać do miski z jogurtem i po raz kolejny dokładnie wymieszać.
ETAP 5:
Wrzucić nasiona chia oraz pokrojone w ćwiartki winogrona, wymieszać. Odłożyć do lodówki na 5-7 minut do lekkiego stężenia.
Masa brzoskiwniowa:
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody. Zostawić do napęcznienia, a następne rozpuścić w mikrofali Owoce umyć i dokładnie osuszyć. Wyjąć pestki, przełożyć do blendera i dokładnie zmiksować. Dodać wodę i również zblendować( ilość wody zależy od soczystości brzoskwiń, powinno powstać 1000 ml płynu). Do musu wlać żelatynę i po raz ostatni zblendować.
Wykonanie:
Na dno formy położyć pierwszy kawałek ciasta. Delikatnie wlać masę jogurtową i wstawić do lodówki na około 30 minut, aby masa wstępnie stężała. Gdy to nastąpi ostrożnie wlać masę brzoskwiniową. Przykryć drugim plackiem ( może się zdarzyć, że w górnej warstwie ciasta będzie troszkę za mało- wszystko zależy od rodzaju formy jakiej się użyje). Ciasto zostawić na całą noc w lodówce do stężenia. Przed podaniem pokroić na średniej wielkości kostki i oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego!