aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 479]

Ciasto miłosne serce

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne lekkie i delikatne ciasto brzoskwiniowo orzechowe.

Ciasto miłosne serce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto miłosne serce

 

  • Biszkopt orzechowy:
  • 6 jaj
  • 6 łyżek orzechów włoskich mielonych
  • 4 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kokosowy:
  • 0,5 szkl cukru
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 6 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 margaryna
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 6 żółtek
  • 2 dag budyniu śmietankowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • 1 polewa
  • do dekoracji cukier puder
  • 1 słoiczek marmolady

 

Sposób przygotowania:

Ciasto miłosne serce
Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną, bułkę tartą, proszek do pieczenia i mielone orzechy. Miksujemy na małych obrotach. Dajemy na blachę 25/36, pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.

Biszkopt kokosowy: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka, a następnie ocet, olej, mąkę proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy. .Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Sok z brzoskwiń wlewamy do szklanki, gdy brakuje do pełności to dolewamy wody. Pół szklanki soku gotujemy, a w reszcie roztrzepujemy żółtka, mąkę i budyń w proszku. Następnie wlewamy do gotującego się soku i gotujemy ciągle mieszając do zgęstnienia. Studzimy.

Margarynę ucieramy na puch z cukrem pudrem. Dodajemy porcjami zimny krem ciągle miksując. Biszkopt orzechowy przekrawamy na pół, smarujemy marmoladą, a następnie kremem. Na kremie układamy połowę pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Następnie kładziemy biszkopt kokosowy i smarujemy go pozostałą masą i układamy resztę brzoskwiń i przykrywamy biszkoptem orzechowym.

Robimy sobie formę serca z papieru, przykładamy do placka i wycinamy serce. Wycięte serce posypujemy cukrem pudrem. Przykładamy wcześniej przygotowaną formę z powycinanymi sercami. W serca wlewamy polewę. Gdy zastygnie ściągamy ją.

Ciasto można kroić w normalne kawałki, moja wersja była przygotowana na Walentynki
Ciasto miłosne serce
Biszkopt orzechowy dodajemy do piany wszystkie składniki.
Ciasto miłosne serce
Biszkopt kokosowy: do ubitej piany wsypujemy wiórki kokosowe.
Ciasto miłosne serce
Do utartej margaryny dajemy porcjami budyń.
Ciasto miłosne serce
Na masie układamy kawałki brzoskwiń pokrojone w kostkę.

Tagi:

biszkopt tarta