justynka_10_1u

justynka_10_1u

Kucharz
[Przepisów: 8]

Ciasto brzoskwiniowo wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na to pyszne ciasto dostałam od koleżanki.

Ciasto brzoskwiniowo wiśniowe

Składniki:

Ciasto brzoskwiniowo wiśniowe

 

  • Biszkopt
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa I:
  • puszka brzoskwiń
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 opakowania kisielu brzoskwiniowego
  • 2 łyżki cukru
  • Masa II :
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 300ml. mleka
  • szklanka wiśni w syropie

 

  • Opakowanie biszkoptów
  • polewa czekoladowa
  • herbata do nasączania (zamiast herbaty można użyć soku pomarańczowego)

Sposób przygotowania:

Ciasto brzoskwiniowo wiśniowe
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Piec 25 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić i nasączyć. Masa I: Brzoskwinie osączamy z zalewy (sok zachowujemy), kroimy w plastry i układamy na cieście. Kisiel gotujemy z cukrem na soku pomarańczowym i szklance zalewy z brzoskwiń. Wylewamy na owoce, studzimy. Masa II: Galaretki rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Odsączone wiśnie miksujemy. Śmietanę ubijamy z mlekiem, dodajemy zimne galaretki i wiśnie. Masę wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy nasączone biszkopty. Ozdabiamy polewą czekoladową. Schładzamy