kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto o kremowej konsystencji ,przełożone dwoma niesamowitymi kremami o smaku cappuccino -czekolady -i rumu

Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami

Składniki:

Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami

 

  • Przepis jest na blaszkę 24x34 cm

 

 

  • biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyzki wody
  • 6 łyżek oleju

 

  • biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody
  • 6 łyżek oleju
  • łyżka ciemnego kakao

 

  • masa I:
  • 3/4 kostki masła 82 %
  • 2 czubate łyzki nutelli
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • garść rodzynek
  • 1/2 szklanki dobrego rumu (ja użyłam stroh 80%) ma naprawdę niesamowity smak i zapach!
  • 2 łyżki cukru pudru

 

  • Masa II:
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 500g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki cappuccino czekoladowego w proszku
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wrzątku

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami
Z podanych składników upiec dwa biszkopty ciemny i jasny.Odstawić aby wystygły. Masa I. Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na minimum godzinę. Masło miksujemy z cukrem do białości , dodajemy nutellę i roztopioną ,ostudzoną czekoladę.Na koniec wrzucamy delikatnie odsączone z nadmiaru rumu rodzynki. Mieszamy ! Masa II: Śmietankę ubijamy z cukrem , i mieszamy delikatnie i dokładnie z przestudzoną żelatyną .W osobnej misce ucieramy mascarpone z cappuccino , dodając porcjami ubitą śmietankę.Krem odstawiamy do lodówki aby troszkę stężał. Ciasto wykonanie: Ciemny biszkopt-połowa masy z rumem-połowa masy cappuccino-jasny biszkopt-reszta masy rumowej-druga część masy cappuccino. Całość schłodzić w lodówce~! smacznego .