Sposób przygotowania:
Kostka czekoladowa z Grześkami
BISZKOPT : Białka oddzielić od żółtek, ubić je z obydwoma cukrami na sztywną pianę. Dodając żółtka nadal ubijać a potem zmniejszyć obroty i dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać ciasto i wylać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm. Biszkopt piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni a potem wyjąć upieczony biszkopt na kratkę i wystudzić. Zimny przekroić na dwa blaty.
MASA CZEKOLADOWA : W garnku opłukanym zimna wodą zagotować część mleka. W reszcie mleka wymieszać budynie i taką ilość cukru aby gotowa masa była wystarczająco słodka ( kilka łyżek ). Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia budyniu. Zakryć garnek i budyń wystudzić. Grześki rozdrobnić w rozdrabniaczu ( możne od razu 3 ). Miękką margarynę umieścić w misce, utrzeć i dodawać porcjami zimny budyń. Gdy się masa połączy dodać 2/3 rozdrobnionych wafli i wymieszać masę.
ŚMIETANA : Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem na sztywno. Następnie dodać resztę wafli i wymieszać śmietanę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
PRZEŁOŻENIE : Jeden blat ciasta umieścić w blaszce, nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Na blat wyłożyć masę czekoladową, wyrównać powierzchnię i zakryć drugim plackiem. Ten także nasączyć. Na blat wyłożyć masę śmietanową i rozprowadzić ją ale niedbale aby śmietana miała wyraźnie widoczne nierówności. Na koniec ciasto polać fikuśnie stopioną i lekko przestudzoną czekoladą. Ciasto wstawić do schłodzenia do lodówki a przed spożyciem wyjąć na jakieś 30 minut ( będzie lepsze ).
MASA CZEKOLADOWA : W garnku opłukanym zimna wodą zagotować część mleka. W reszcie mleka wymieszać budynie i taką ilość cukru aby gotowa masa była wystarczająco słodka ( kilka łyżek ). Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia budyniu. Zakryć garnek i budyń wystudzić. Grześki rozdrobnić w rozdrabniaczu ( możne od razu 3 ). Miękką margarynę umieścić w misce, utrzeć i dodawać porcjami zimny budyń. Gdy się masa połączy dodać 2/3 rozdrobnionych wafli i wymieszać masę.
ŚMIETANA : Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem na sztywno. Następnie dodać resztę wafli i wymieszać śmietanę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
PRZEŁOŻENIE : Jeden blat ciasta umieścić w blaszce, nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Na blat wyłożyć masę czekoladową, wyrównać powierzchnię i zakryć drugim plackiem. Ten także nasączyć. Na blat wyłożyć masę śmietanową i rozprowadzić ją ale niedbale aby śmietana miała wyraźnie widoczne nierówności. Na koniec ciasto polać fikuśnie stopioną i lekko przestudzoną czekoladą. Ciasto wstawić do schłodzenia do lodówki a przed spożyciem wyjąć na jakieś 30 minut ( będzie lepsze ).
Mniam1
edytaha
2milutka
zewa