zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Kostka czekoladowa z Grześkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasto niby proste ale bardzo smaczne. Upiekłam je na rocznicę ślubu moją i męża. Nawet nie wiem kiedy minęło już 22 lata :)

Kostka czekoladowa z Grześkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostka czekoladowa z Grześkami

 

  • BISZKOPT :
  • 4 jajka ( M )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 3/4 szk cukru

 

  • MASA CZEKOLADOWA :
  • 700 ml mleka 3,2 %
  • 2 budynie czekoladowe ( 2 x 40 g )
  • 250 g margaryny Kasia
  • 2 wafle w czekoladzie Grześki ( duże 2 x 48 g )
  • cukier do smaku

 

  • ŚMIETANA :
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 wafel w czekoladzie Grzesiek ( 48 g )
  • cukier do smaku

 

  • DODATKOWO :
  • ok. 80 g czekolady deserowej
  • woda z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptu

Sposób przygotowania:

Kostka czekoladowa z Grześkami
BISZKOPT : Białka oddzielić od żółtek, ubić je z obydwoma cukrami na sztywną pianę. Dodając żółtka nadal ubijać a potem zmniejszyć obroty i dodać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać ciasto i wylać je do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22 x 29 cm. Biszkopt piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni a potem wyjąć upieczony biszkopt na kratkę i wystudzić. Zimny przekroić na dwa blaty.

MASA CZEKOLADOWA : W garnku opłukanym zimna wodą zagotować część mleka. W reszcie mleka wymieszać budynie i taką ilość cukru aby gotowa masa była wystarczająco słodka ( kilka łyżek ). Gdy mleko się zagotuje wlać rozrobiony proszek i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia budyniu. Zakryć garnek i budyń wystudzić. Grześki rozdrobnić w rozdrabniaczu ( możne od razu 3 ). Miękką margarynę umieścić w misce, utrzeć i dodawać porcjami zimny budyń. Gdy się masa połączy dodać 2/3 rozdrobnionych wafli i wymieszać masę.

ŚMIETANA : Do miski wlać śmietanę i ubić ją z cukrem na sztywno. Następnie dodać resztę wafli i wymieszać śmietanę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

PRZEŁOŻENIE : Jeden blat ciasta umieścić w blaszce, nasączyć wodą z sokiem z cytryny. Na blat wyłożyć masę czekoladową, wyrównać powierzchnię i zakryć drugim plackiem. Ten także nasączyć. Na blat wyłożyć masę śmietanową i rozprowadzić ją ale niedbale aby śmietana miała wyraźnie widoczne nierówności. Na koniec ciasto polać fikuśnie stopioną i lekko przestudzoną czekoladą. Ciasto wstawić do schłodzenia do lodówki a przed spożyciem wyjąć na jakieś 30 minut ( będzie lepsze ).
Kostka czekoladowa z Grześkami
do blaszki włożyć pierwszy placek biszkoptowy
Kostka czekoladowa z Grześkami
potem na placek wyłożyć masę czekoladową
Kostka czekoladowa z Grześkami
przykryć biszkoptem i wyłożyć bitą smietanę
Kostka czekoladowa z Grześkami
na koniec polać ciasto stopioną czekoladą