SUPERPRZEPIS

Kostka dla kawosza

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kostka dla kawosza Więcej zdjęć (2)

Kawa jest w każdym elemencie tego ciasta. Miękkie i wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem kawy, delikatna pianka kawowa i polewa z dodatkiem kawy. Dzięki temu ciasto ma bardzo intensywny smak kawy, ale jednocześnie jest lekkie.

Składniki:

Kostka dla kawosza

CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej

PIANKA KAWOWA:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
  • 1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

POLEWA:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Kostka dla kawosza

Ciasto

Kostka dla kawosza
Jajka rozmącić w jogurcie z olejem i cukrem.

Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami. Wymieszać. Jajka rozmącić trzepaczką z jogurtem, olejem i cukrem, jedynie do momentu połączenia się składników.

ETAP 2:

Kostka dla kawosza
Mokre składniki wlać do suchy i wymieszać.

Wlać do mąki i wymieszać. W trakcie mieszania wlać przestudzoną kawę, ale może być jeszcze ciepła. Kiedy wszystkie składniki się połączą wlać do formy (36 x 22), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min, do suchego patyczka.


Ciasto po wystudzeniu przekroić na dwa blaty, ścinając jednocześnie wyrośniętą "górkę".

Pianka kawowa

Kostka dla kawosza
W gorącej kawie rozpuścić napęczniałą żelatynę.

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 min, żeby napęczniała. Kawę rozpuszczalną wsypać do gorącego naparu z kawy parzonej i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia, uważając aby całkiem nie zastygło.

ETAP 4:

Kostka dla kawosza
Ubitą kremówkę wmieszać starannie do kremu.

Mleko skondensowane rozmieszać i połączyć z przestudzoną kawą. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić w misie miksera i porcjami wmieszać w krem kawowy. Pierwszy blat ciasta umieścić w formie, w której się piekł i wyłożyć gęsty krem. Wyrównać i przykryć drugim ciastem czekoladowym. Odstawić do całkowitego stężenia.

Polewa:

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao, kawę i cukier. Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu. Roztrzepać trzepaczką i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści.


Polewę wystudzić i gęstą polać po wierzchu ciasta. Na zastygniętej polewie można położyć dekoracje cukiernicze. Ciasto pociąć na kostki. Smacznego.


Napar z kawy musi być gorący, żeby żelatyna się rozpuściła. Można też żelatynę rozpuścić samą i wlać do kawy.