MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Ciasto z masą krówkową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne ciasto z masą krówkową.

Ciasto z masą krówkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z masą krówkową

 

  • Ciasto I
  • 6 jaj
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru kryształ
  • Ciasto II
  • 200g zmielonych orzechów
  • 50g cukru pudru
  • 2łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 białek
  • Dodatkowo:
  • puszka masy krówkowej
  • 250g masła
  • 50g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą krówkową
Wykonanie ciasto I: Do miski wbijamy białka i ubijamy dodając cukier przez 7 minut, a następnie żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem i kakao i wsypujemy do piany , delikatnie mieszając łyżką łączymy..Formę do pieczenia o wymiarach 32 x22 wykładamy papierem , wlewamy ciasto i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy. Wykonanie ciasto II: Do miski wbijamy białka i ubijamy z cukrem przez 10 minut na sztywną pianę.Następnie dodajemy orzechy, proszek , mąki i wszystko mieszamy łyżką do połączenia.Pieczemy w takiej samej formie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy. Masa: Do miski wkładamy masło i ucieramy z masą krówkową przez 10 minut ,do całkowitego połączenia. Przekładamy ciasto:na spód kładziemyciasto I, smarujemy 2/3 masy , układamy ciasto II i smarujemy pozostałą masę.Na wierzch ścieramy na tarce czekoladę.
Ciasto z masą krówkową
Białka ubijamy z cukrem i żółtkami a potem dodajemy mąkę, proszek i kakao.
Ciasto z masą krówkową
Ciasto pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto z masą krówkową
Białka ubijamy, dodajemy orzechy, mąki i cukier.
Ciasto z masą krówkową
Do masła dodajemy masę krówkową i miksujemy .