Sposób przygotowania:
Ciasto z masą i lukrem
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy i nadal ubijać, dodać żółtka i ubić. Na koniec dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180st przez 35 min. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć je na pół. Masa: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody. Masło roztopić. Kisiele wymieszać w 2 szkl zimnej wody i zagotować, ciągle mieszając. Do kisielów wlać rozpuszczoną galaretkę oraz rozpuszczone masło i wszystko razem zagotować, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. Masę odstawić do stężenia. Lukier: Mleko podgrzać wraz z masłem, następnie wsypać cukier puder i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jedną część ciasta posmarować masą, przykryć drugą częścią ciasta, a wierzch polać lukrem. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia masy i lukru.



Ela Dz
edytaha