Sposób przygotowania:
Kostka kokosowa
Przygotować biszkopt.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier i ubić na puszystą masę. Następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubite białka. Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Biszkopt wystudzić.
Beza z kokosem
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Blaszkę o tych samych wymiarach co piekliśmy biszkopt wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę kokosową i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15-20 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni. Gorącą bezę od razu wyłożyć na dużą deskę i delikatnie odlepić papier do pieczenia, odstawić do wystudzenia.
Krem budyniowo-kokosowy
Pół litra mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko przelać do garnuszka i rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlać zawartość garnuszka i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć z likierem kokosowym. Cały czas ubijać i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. Ponownie zmiksować aby krem połączył się z kokosem.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Na wierzchu delikatnie ułożyć wystudzoną bezę.
Ciasto wstawić do lodówki aby krem stężał.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier i ubić na puszystą masę. Następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubite białka. Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Biszkopt wystudzić.
Beza z kokosem
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Blaszkę o tych samych wymiarach co piekliśmy biszkopt wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę kokosową i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15-20 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni. Gorącą bezę od razu wyłożyć na dużą deskę i delikatnie odlepić papier do pieczenia, odstawić do wystudzenia.
Krem budyniowo-kokosowy
Pół litra mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko przelać do garnuszka i rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlać zawartość garnuszka i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć z likierem kokosowym. Cały czas ubijać i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. Ponownie zmiksować aby krem połączył się z kokosem.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Na wierzchu delikatnie ułożyć wystudzoną bezę.
Ciasto wstawić do lodówki aby krem stężał.
gosiapiotrek23
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki