migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Kostka kokosowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Coś słodkiego dla fanów kokosa. Ciasto jest bardzo kokosowe bo i w kremie jest kokos i na wierzchu w bezie też kokos.

Kostka kokosowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kostka kokosowa

biszkopt

kokosowa beza

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 200 g wiórek kokosowych

krem budyniowo-kokosowy

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5 l mleka
  • 800 ml mleka
  • 3 łyżyki cukru
  • 200 g masła
  • 50 ml likieru kokosowego
  • 100 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Kostka kokosowa
Przygotować biszkopt.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić. Do żółtek dodać cukier i ubić na puszystą masę. Następnie dodać wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodać ubite białka. Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-12 minut, do suchego patyczka, funkcja góra dół. Biszkopt wystudzić.

Beza z kokosem

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodać wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Blaszkę o tych samych wymiarach co piekliśmy biszkopt wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę kokosową i ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 15-20 minut aż wierzch ładnie się przyrumieni. Gorącą bezę od razu wyłożyć na dużą deskę i delikatnie odlepić papier do pieczenia, odstawić do wystudzenia.

Krem budyniowo-kokosowy

Pół litra mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko przelać do garnuszka i rozpuścić proszek budyniowy. Gdy mleko się zagotuje wlać zawartość garnuszka i ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Masło utrzeć z likierem kokosowym. Cały czas ubijać i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. Ponownie zmiksować aby krem połączył się z kokosem.

Gotowy krem wyłożyć na wystudzony biszkopt i ładnie wyrównać. Na wierzchu delikatnie ułożyć wystudzoną bezę.

Ciasto wstawić do lodówki aby krem stężał.
Kostka kokosowa
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawić.
Kostka kokosowa
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier całkowicie się rozpuści.
Kostka kokosowa
Blaszkę o tych samych wymiarach co piekliśmy biszkopt wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę kokosową i ładnie wyrównać.
Kostka kokosowa
Masło utrzeć z likierem kokosowym. Cały czas ubijać i porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. Ponownie zmiksować aby krem połączył się z kokosem.