OZIRI

OZIRI

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Kostka rosołowa bez konserwantów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest to przepis na wykonanie kilkunastu kostek rosołowych, ważne że bez konserwantów, dlatego przechowywać je należy w zamrażarce. Proponuję poeksperymentować ze stopniem rozdrobnienia składników blenderem, ja zrobiłem to w formie drobnej kaszki.

Kostka rosołowa bez konserwantów

Składniki:

Kostka rosołowa bez konserwantów

 

  • I Składniki:
  • 1. Pietruszka korzeń 200g – 2szt
  • 2. Marchew 200 g – 3szt
  • 3. Seler korzeń 200g – 1/2szt
  • 4. Seler naciowy 2 łodygi
  • 5. Cebula 100g –(1-2)szt
  • 6. Por 100g zieloną część (biała do zupy)
  • 7. Czosnek 8 ząbków

 

  • II Przyprawy dodawane do smażenia:
  • 1. Koperek 2-3 łyżki
  • 2. Pietruszka natka 2-3 łyżki
  • 3. Lubczyk liście (maggi) 2-3 łyżki

 

  • III Przyprawy dodawane po wyłączeniu smażenia
  • 1. Sól – 14 łyżeczek
  • 2. Pieprz – 2 łyżeczki
  • 3. Papryka słodka – 5 łyżeczek
  • 4. Suszona bazylia – 1 łyżeczka
  • 5. Suszona pietruszka – 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Kostka rosołowa bez konserwantów
Wykonanie: składniki posiekać na kaszkę blenderem, tarką lub nożem 

1.Posiekaną cebulę i por podsmażamy na małej ilości oleju 2-3 min. 

2.Dodać pozostałe warzywa i 50 ml wody zmniejszyć grzanie, dusić pod przykrywką mieszając co jakiś czas – 10-15 min. (dodać wody gdy będzie trzeba) 

3.Wyłączyć kuchenkę. Dodać przyprawy III i dokładnie wymieszać z ciepłymi jeszcze warzywami na patelni 

4.Wyłożyć do miseczki i przykryć folią i do lodówki na kilka godzin by się przegryzły zapachy 

5.Wkładamy do foremek silikonowych na babeczki – 14 porcji i do zamrażarki, po zamarznięciu do woreczka przełożyć. 

Tagi:

zupa przyprawy