Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Koszerny rosół z fasolą :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepis wzorowany na kuchni żydowskiej .

Koszerny rosół z fasolą :

Składniki:

Koszerny rosół z fasolą :

 

  • 0,75 kg wołowiny chudej ( rostbef )
  • 0,75 kg wołowiny rosołowej ( nie za tłustej )
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • kawałek selera ( wielkości pietruszki )
  • 1/2 pora
  • 1 opalona na rumiano cebula ( w łupince )
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu
  • kawałek gałązki lubczyka ( maggi ogrodowego )
  • szczypta soli
  • pieprz mielony
  • natka pietruszki
  • Farfelki zrobione na 2 jajkach - ugotowane
  • ugotowanych ziaren fasoli białej ( ja idę na skróty i używam fasoli w zalewie w puszce )

 

Sposób przygotowania:

Koszerny rosół z fasolą :
Namoczyć wieczorem fasolę .Rano ugotować do miękkości i odcedzić. Oba mięsa , obrane warzywa , przyprawy zalać 7 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 2 godziny na małym ogniu ( rosół ma lekko ,, pyrkać ").Doprawić rosół do smaku . Osobno ugotować w osolonym wrzątku Farfelki. Odcedzić. Wyjąć miękkie mięso i warzywa z zupy .Rostbef Pokroić w grube kawałki i włożyć do rosołu razem z podzieloną na kawałki marchewką , pietruszką i selerem ( po kawałku na porcję ) .Wołowinę rosołową obrać od kości i użyć razem z resztą odsączonych warzyw na pierogi, krokiety, naleśniki, pulpety itp - ja robię z samej wołowiny pierożki Kreplach i podaję w rosole jeśli mi trochę zostanie - coś tak jak kołduny ). Podawać wkładając na talerz mięso, warzywa, porcję podgrzanej fasoli i Farfelek. Zalewać gorącym rosołem i posypać pokrojoną natką pietruszki. W odstępstwie od oryginału ja dodaję do gotowania na tą porcję 2 kostki rosołowe wołowe Knorra - po prostu traktuję je jako przyprawę do zup ( vegetę , jarzynkę czy co tam kto używa ) .