MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Koszyczki z mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Makaronowe koszyczki z mięsem i warzywami w sosie serowo-czosnkowym

Koszyczki z mięsem i warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Koszyczki z mięsem i warzywami

 

  • 10 płatków lasagne
  • 200g mięsa mielonego (ja użyłam "mielonki indyczej")
  • warzywa mrożone lub
  • papryka, marchew, kukurydza, fasolka szparagowa - wg uznania
  • cebula
  • 400ml śmietany 18%
  • 5 ząbków czosnku
  • kostka rosołowa, pieprz, sól
  • 10dag sera żółtego
  • oliwa
  • bułka tarta
  • wykałaczki
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Koszyczki z mięsem i warzywami
Makaron wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i mieszamy - gotujemy ok 5 minut. Mięso mielone podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, soli i pieprzu. Warzywa mrożone zalewamy wrzątkiem lub warzywa "świeże" kroimy w kostkę / średniej wielkości kawałki - marchewkę i fasolkę gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w piórka. Foremki do mufinków smarujemy oliwą i posypujemy odrobiną bułki tartej. Ostudzony makaron wkładamy do form - do środka dodajemy mięso, warzywa, i piórka cebuli. Blaszkę wkładamy na ok 5 minut do piekarnika - temp 180stopni. Brzegi lasagne powinny się przyrumienić - następnie wyciągamy blaszkę, łapiemy za końce i przekłuwamy wykałaczką - żeby zamknąć koszyczki. (Jeśli makaron jest tylko ugotowany, to wykałaczka go "przerywa"). Foremkę z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok 15 minut. Śmietanę wlewamy do rondla, czosnek drobno siekamy - dodajemy do śmietany - gotujemy. Doprawiamy kostką rosołową i pieprzem. Na koniec dodajemy starty żółty ser - mieszamy do momentu, aż ser się stopi. Szczypiorek drobno siekamy. Gotowe koszyczki nakładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.
Koszyczki z mięsem i warzywami
Makaron wkładamy do foremek dodajemy farsz mięsny i warzywa