gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1320]

Kotleciki drobiowo - pieczarkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowane kotleciki drobiowo - pieczarkowe podaję na obiad z ziemniakami i surówką. Polecam - są pyszne.

Kotleciki drobiowo - pieczarkowe

Składniki:

Kotleciki drobiowo - pieczarkowe

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki drobiowo - pieczarkowe

ETAP 1:

Kotleciki drobiowo - pieczarkowe
Obraną cebulę siekamy drobno i podsmażamy.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy przez chwilę na oliwie (jednej łyżce).

ETAP 2:

Kotleciki drobiowo - pieczarkowe
Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone pieczarki.

Pieczarki obieramy (odcinając ogonki) i drobno siekamy. Po czym dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy, aż odparują wodę. Studzimy.

ETAP 3:

Kotleciki drobiowo - pieczarkowe
Pokrojone w kostkę mięso przekładamy do miski.

Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy do miski.

ETAP 4:

Kotleciki drobiowo - pieczarkowe
Do mięsa dodajemy podsmażone pieczarki .

Następnie dodajemy przestudzone pieczarki z cebulą.

ETAP 5:

Kotleciki drobiowo - pieczarkowe
Do mięsa i grzybów dodajemy mąkę, jajka i przyprawy. Mieszamy.

Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, przyprawy i wbijamy jajka. Wszystko razem dokłądnie mieszamy.

ETAP 6:

Kotleciki drobiowo - pieczarkowe
Z masy formujemy placuszki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Masę nabieramy łyżką i formując placuszki kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor.