karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Kotleciki marchewkowo-pietruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z pozostałych po zupie warzyw tworzę pyszne i pachnące kotleciki, w skład których wchodzą "jarzynowe odpadki".

Kotleciki marchewkowo-pietruszkowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kotleciki marchewkowo-pietruszkowe

 

  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 szklanka tzw. sałatki meksykańskiej (mieszanka kukurydzy, groszku i papryki lub fasoli)
  • 3 łyżeczki lubczyku
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka papryki suszonej wędzonej
  • 1 łyżeczka curry
  • pęczek małego koperku lub ok. 3 łyżek koperku suszonego
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • ok. ¾ szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki marchewkowo-pietruszkowe
Marchewkę i pietruszkę umyć i oskrobać. Ugotować z dodatkiem soli i cukru. Ostudzić.

Przetrzeć przez sitko do warzyw bądź drobno posiekać. Wsypać powyższe składniki do naczynia, dodać surowe jajka, sałatkę meksykańską, przyprawy, sos oraz bułkę tartą.

Całość dokładnie wymieszać. Masa powinna być dość zwarta, ale też lekko wilgotna, w konsystencji może przypominać mięso na kotlety mielone.

Z masy formować nieduże okrągłe kotleciki i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor.
Kotleciki marchewkowo-pietruszkowe
Masa na kotleciki powinna mieć zwartą, ale też lekko wilgotną formę
Kotleciki marchewkowo-pietruszkowe
Do masy dodajemy mieszanką meksykańską, której podstawą są kukurydza i groszek
Kotleciki marchewkowo-pietruszkowe
Z masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki
Kotleciki marchewkowo-pietruszkowe
Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor
Kotleciki marchewkowo-pietruszkowe
Z podanych składników można zrobić ok. 20 kotlecików, w zależności od wielkości