Sposób przygotowania:
Kotleciki mielone
Słonecznik uprażyć na suchej patelni odstawić do wystygnięcia.Kajzerkę namoczyć w mleku.Mięso zmielić w maszynce,dodać odciśniętą z mleka bułkę przemielić.Cebulę obrać i również zmielić,czosnek obrać przecisnąć przez praskę.Dodać żółtka,majeranek starty przez dłonie,sól i pieprz.Wszystko dokładnie wymieszać jeżeli masa jest zbyt rzadka to dosypać bułkę tartą tak aby przy formowaniu kulki się nie rozpadały.Przygotować na osobnych talerzach:mąkę, rozkłócone dwa jajka oraz ziarna słonecznika.Gotowe kulki mięsa obtaczać najpierw w mące następnie w jajku i na samym końcu w słoneczniku.Na mocno rozgrzanym oleju smażyć mięso na złoty kolor z obu stron,następnie zmniejszyć płomień i dosmażyć mięso w środku.