margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Kotleciki mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Doskonałe mielone do którego można podać kluski śląskie i modrą kapustę jak również ziemniaki z ciemnym lub jasnym sosem,ziemniaczane puree;to na co kto ma ochotę.Jest również dobre na zimno w plasterkach na chlebie.

Kotleciki mielone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki mielone

 

  • 650g wieprzowiny
  • 1bułka kajzerka(lub każda inna bułka,może być świeża jak i czerstwa)
  • 3żółtka
  • 2jajka
  • 1łyżka suszonego majeranku
  • 2-3 łyżki bułki tartej(opcjonalnie jeżeli masa jest zbyt rzadka)
  • 1średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • mleko
  • mąka
  • 400g słonecznika bez łusek
  • olej

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone
Słonecznik uprażyć na suchej patelni odstawić do wystygnięcia.Kajzerkę namoczyć w mleku.Mięso zmielić w maszynce,dodać odciśniętą z mleka bułkę przemielić.Cebulę obrać i również zmielić,czosnek obrać przecisnąć przez praskę.Dodać żółtka,majeranek starty przez dłonie,sól i pieprz.Wszystko dokładnie wymieszać jeżeli masa jest zbyt rzadka to dosypać bułkę tartą tak aby przy formowaniu kulki się nie rozpadały.Przygotować na osobnych talerzach:mąkę, rozkłócone dwa jajka oraz ziarna słonecznika.Gotowe kulki mięsa obtaczać najpierw w mące następnie w jajku i na samym końcu w słoneczniku.Na mocno rozgrzanym oleju smażyć mięso na złoty kolor z obu stron,następnie zmniejszyć płomień i dosmażyć mięso w środku.
Kotleciki mielone
mięso,bułkę,cebulę zmielić w maszynce
Kotleciki mielone
formować mięsne kulki,wielkość pozostawiam do wyboru
Kotleciki mielone
na osobnych talerzach przygotować:mąkę jajka i słonecznik
Kotleciki mielone
tak wyglądają upanierowane kotleciki

Tagi:

tarta beza bezy