Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki mielone z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kotleciki z mielonej wieprzowiny z dodatkiem startego jabłka.

Kotleciki mielone z jabłkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotleciki mielone z jabłkiem

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 jabłko
  • 1/2 cebuli
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z jabłkiem
Mięso przełożyć do miski. Użyłam zmielonej szynki wieprzowej, ale można użyć mięsa z innej części tuszy. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, przyprawę w płynie i pieprz, wymieszać. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (bez pestek). Dodać je razem z majerankiem do mięsa. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować niezbyt duże kotleciki i obtaczać je w bułce tartej. Kotleciki w panierce kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć je na małym ogniu na rumiano z obu stron.
Kotleciki mielone z jabłkiem
Mięso wymieszane z jajkiem cebulą pieprzem i przyprawą w płynie.
Kotleciki mielone z jabłkiem
Starte na tarce jabłko dodane razem z majerankiem do mięsnej masy.
Kotleciki mielone z jabłkiem
Uformowane obtoczone w bułce tartej kotleciki na patelni.