Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotleciki mielone z koperkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kotleciki z koperkiem to dobry sposób na aromatyczne i smaczne mięso.

Kotleciki mielone z koperkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotleciki mielone z koperkiem

 

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki siekanego koperku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • olej do smażenia

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z koperkiem
Mięso umyć, pokroić na kawałki, przepuścić przez maszynkę. Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na rozgrzanym smalcu, ostudzić. Bułkę pokroić na kawałki, zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie przygotowane składniki połączyć z mięsem, dodać koperek, jajko, sos sojowy, przyprawić do smaku, wymieszać. Z masy mięsnej formować okrągłe, spłaszczone kotleciki obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami i surówką.
Kotleciki mielone z koperkiem
Do mielonego mięsa dodać pozostałe składniki
Kotleciki mielone z koperkiem
Uformować okrągłe spłaszczone kotleciki i obtoczyć w mące
Kotleciki mielone z koperkiem
Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju

Tagi:

jajko sosy jajka