Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotleciki mielone z kurczaka duszone z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Malutkie mielone z piersi kurczaka robię w wielu wersjach. Dodaję do masy mięsnej różne przyprawy by nadać im smaki rodem z innych kuchni. Z reguły podaję je potem w jakimś sosem i ryżem lub makaronem.

Kotleciki mielone z kurczaka duszone z groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki mielone z kurczaka duszone z groszkiem

 

  • 1 średnia pierś z kurczaka ( u mnie pojedyncza dość spora)
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • 1 pęczek koperku ( taki ,, zimowy" czyli po pokrojeniu ok. pół szklanki )
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • szczypta przyprawy warzywnej ( typu Vegeta lub co tam kto używa )
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała puszka groszku konserwowego ( ok. 20 dag z zalewą)
  • mąka kukurydziana do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki mielone z kurczaka duszone z groszkiem
Do zmielonego mięsa z kurczaka dodać połowę usiekanego koperku, otręby , łyżkę oleju i przyprawy. Dokładnie wyrobić.

Mokrymi rękami formować małe kotleciki ( mnie wyszło 5 sztuk) i obtaczać w mące .

Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść kotleciki.

Smażyć na rumiano z obu stron.

Dodać resztę kopru i masło. Wymieszać.

Podlać śmietanką i dusić 5 minut ( sos powinien odparować * )

Dołożyć groszek razem z zalewą - zagotować .Doprawić do smaku.

Podałam z makaronem ( szeroka wstążka karbowana ).



* Ja smażyłam kotlety w Patelni Dry Cooker ale można na każdej innej którą się da przykryć i dusić przy uchylonej pokrywce ).
Kotleciki mielone z kurczaka duszone z groszkiem
Przygotować masę mięsną ze zmielonego kurczaka-otrębów-koperku - doprawić
Kotleciki mielone z kurczaka duszone z groszkiem
Uformować kotleciki i obtoczyć je w mące kukurydzianej
Kotleciki mielone z kurczaka duszone z groszkiem
Usmażyć kotleciki na rumiano na oleju z masłem
Kotleciki mielone z kurczaka duszone z groszkiem
Dodać koperek- śmietankę i groszek konserwowy z zalewą- chwilę dusić