olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Kotleciki mięsno-ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotleciki powstałe z połączenia mięsa mielonego, podsmażonej cebulki oraz ugotowanego ryżu stanowią ciekawą propozycję.

Kotleciki mięsno-ryżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki mięsno-ryżowe

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • 1/8 łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki kucharka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki mięsno-ryżowe
Ryż gotuję, po czym go chłodzę. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na oleju, po czym doprawiam Kucharkiem. Mięso mielone łączę z ostudzonym ryżem, podsmażoną cebulą, jajkiem, solą oraz pieprzem. Formuję z mięsa podłużne kotleciki, po czym wykładam je na rozgrzany na patelni olej. Kotleciki smażę z obydwu stron, aż będą rumiane. Usmażone kotleciki podaję z ogórkami.
Kotleciki mięsno-ryżowe
Ryż gotuję, po czym pozostawiam go do ochłodzenia.
Kotleciki mięsno-ryżowe
Cebulę obieram, a następnie kroję w kostkę.
Kotleciki mięsno-ryżowe
Pokrojoną cebulę podsmażam na rozgrzanym oleju,
Kotleciki mięsno-ryżowe
Formuję z mięsa podłużne kotleciki, po czym wykładam je na rozgrzany na patelni olej.