Sposób przygotowania:
Kotlety sudeckie w sosie pomidorowym
Ryż wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju i gotujemy wg zaleceń producenta - średnio 18-20 minut. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do odcieknięcia i przestudzenia. Mięso przekładamy do miseczki lub rondla, dodajemy ryż, posiekaną cebulę, jaja, pieprz i sól i dokładnie wyrabiamy masę mięsno ryżową. Gdy masa jest już dobrze wyrobiona i doprawiona do smaku formujemy z niej kształtne kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy je z obu stron na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju uważając bo bardzo pryska olej. Najlepiej smakują podane w ostrym sosie pomidorowym:Pomidory i paprykę pokroić. Przesmażyć na maśle z cebulką, wlać bulion, przyprawić, ewent. dodać oliwki - kilka szt.
Mirka227
5!
Termar
Ale widzę, że znów mi nie weszła fotka..i muszę wstawić je do swego przepisu jako osoba obca... i będę czekać na jej moderację...
Śliweczka
szewczyk