Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Kotlety sudeckie w sosie pomidorowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kotlety podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym z dodatkiem pieczywa - bułeczki

Kotlety sudeckie w sosie pomidorowym

Składniki:

Kotlety sudeckie w sosie pomidorowym

 

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe 60 dag
  • ryż 2 saszetki
  • sól
  • pieprz
  • cebula 10 dag
  • jaja 2 szt
  • do panierowania:
  • bułka tarta 15 dag
  • olej do smażenia

 

  • sos pomidorowy (aromatyczny):
  • wywar z gotowanego kurczaka 1 szklanka
  • pomidory 2 szt
  • cebulka szalotka 1 szt
  • papryka
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • oraz - ale niekoniecznie:
  • oliwki
  • lub zieloną pietruszkę, koperek

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety sudeckie w sosie pomidorowym
Ryż wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę z dodatkiem 1 łyżki oleju i gotujemy wg zaleceń producenta - średnio 18-20 minut. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do odcieknięcia i przestudzenia. Mięso przekładamy do miseczki lub rondla, dodajemy ryż, posiekaną cebulę, jaja, pieprz i sól i dokładnie wyrabiamy masę mięsno ryżową. Gdy masa jest już dobrze wyrobiona i doprawiona do smaku formujemy z niej kształtne kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy je z obu stron na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju uważając bo bardzo pryska olej. Najlepiej smakują podane w ostrym sosie pomidorowym:Pomidory i paprykę pokroić. Przesmażyć na maśle z cebulką, wlać bulion, przyprawić, ewent. dodać oliwki - kilka szt.