Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotleciki pół-drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pewnie niektórzy chwycą się za głowę czytając proporcje składników .Zawartość ,, mięsa w mięsie" jest mała.

Kotleciki pół-drobiowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki pół-drobiowe

 

  • 1 pojedyncza ( dość duża) pierś z kurczaka
  • 1/2 małej bułki ( lub 4 plasterki cienkiej bagietki)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki otrębów żytnich
  • 1 jajko
  • 1 cebula ( dałam czerwoną)
  • olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka usiekanych drobno ,,igiełek" rozmarynu
  • 1 łyżka usiekanych drobno listków tymianku
  • 1 łyżka usiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka maggi w płynie
  • mąka do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki pół-drobiowe
Namoczyć w mleku bułkę. Odcisnąć dobrze. Mięso pokroić i zmielić w malakserze razem z bułką. Cebulę drobno pokroić i usmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać składniki dodając do mięsa z bułką: otręby, usiekane zioła, przyprawy, cebulę, jajko. Dokładnie wymieszać. Uformować 4 kotleciki. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano. Podawać z zestawem surówek po 2 na porcję.
Kotleciki pół-drobiowe
Zmielić mieso z piersi kurczaka z namoczoną w mleku bułką ( odciściętą)
Kotleciki pół-drobiowe
Wyrobić masę na kotlety dodając jajko-otręby-przyprawy
Kotleciki pół-drobiowe
Uformować kotlety i oprószyć mąką- strzepując jej nadmiar
Kotleciki pół-drobiowe
Smażyc kotlety na gorącym oleju na rumiano