meg-air

meg-air

Złoty Ekspert
[Przepisów: 19]

Kotleciki rybne z kaszą gryczana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kotleciki rybne to ciekawy sposób na podanie ryby. W takiej formie lubią ja nie tylko dzieci, ale także dorosli

Kotleciki rybne z kaszą gryczana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotleciki rybne z kaszą gryczana

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki rybne z kaszą gryczana
Rybę rozmrazamy w zimnej osolonej wodzie, następnie kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy w pojemniku blendera, lub kroimy nożem. Przekładamy do miseczki, dodajemy jajko, ugotowana, startą marchew, i ugotowana kaszę gryczana. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy jajko, szyptę skórki cytryny i 3 łyżki soku. Doprawiamy do smaku przyprawami, ja używam także przyprawy do ryb. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smazymy na gorącym tłuszczu aż do momentu kiedy zrobią się złote. Kaszą gryczana przebija smak ryby. Można użyć innej, lub ryżu.
Kotleciki rybne z kaszą gryczana
W miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki
Kotleciki rybne z kaszą gryczana
formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej
Kotleciki rybne z kaszą gryczana
Smażymy aż uzyskają piękny złoty kolor.