-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Kotleciki rybne wg -Natka-

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chrupiące i złociste kotleciki rybne jako alternatywa na piątkowy obiad. Bardzo szybko znikają z talerza.

Kotleciki rybne wg -Natka- Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotleciki rybne wg -Natka-

 

  • ok. 20 dag filetów z mintaja (2 średnie filety)
  • 1 puszka tuńczyka rozdrobnionego w oleju
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 średnie cebule
  • 1 szklanka mleka
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • garść posiekanej zieleniny (np. natka pietruszki oraz szczypiorek)
  • warzywna przyprawa vegeta
  • sok z połowy cytryny
  • tarta bułka na panierkę
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki rybne wg -Natka-
Filety z mintaja pozostawiamy w temperaturze pokojowej aby rozmarzły oraz myjemy je. Następnie skrapiamy je sokiem z połowy cytryny i nacieramy przyprawą warzywną oraz odstawiamy do lodówki na ok pół godziny. Po tym czasie drobno siekamy filety bądź mielimy w maszynce. Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na kilka minut aby rozmiękły. Do jednej miski wrzucamy posiekane i odciśnięte z nadmiaru wody filety, odciśniętego z oleju tuńczyka, trzy drobno pokrojone jajka na twardo oraz odciśnięte z mleka płatki owsiane a także posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy na jednolitą masę. Aby "zagęścić" masę możemy do niej dodać ok. 1/3 szklanki bułki tartej. Z masy rybnej formujemy kotleciki i obtaczamy je w tartej bułce. Kotleciki smażymy na oleju ok 3 minut z każdej strony. Kotleciki podajemy z ryżem bądź ziemniakami. Smacznego!
Kotleciki rybne wg -Natka-
Potrzebne składniki do przygotowania kotlecików rybnych.
Kotleciki rybne wg -Natka-
Mintaj i tuńczyk, jajka, płatki owsiane, cebula oraz zielenina.
Kotleciki rybne wg -Natka-
Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę i doprawiamy do smaku.