Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Kotleciki ryżowe na ostro

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Świetnie smakują z makaronem i ulubioną surówką.

Kotleciki ryżowe na ostro

Składniki:

Kotleciki ryżowe na ostro

 

  • 20dag.ryżu,
  • 1cebula,
  • 15dag.mielonego białego sera,
  • 10dag.twardego sera żółtego,
  • 1 papryczka chili,
  • 1jajko
  • 2łyżki masła,
  • 2łyżki świeżych,mieszanych ziół,
  • sól i pieprz,
  • ok.4łyżki tartej bułki,
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki ryżowe na ostro
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle,dodać ryż,chwilę go prażyć po czym zalać 2szkl.wody,posolić i ugotować.Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i połowę dodać do miękkiego ryżu,wymieszać ,ostudzić.papryczkę chili posiekać drobniutko.Do ostudzonego ryżu dodać posiekane zioła, papryczkę chili,,biały ser,jajko oraz resztę żółtego sera,przyprawić solą i pieprzem,starannie wymieszać,z masy formować kotleciki,obtoczyć w tartej bułce i smażyć w głębokiej patelni,z obu stron na złoty kolor.