BĄBELEK85

BĄBELEK85

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 186]

Kotleciki w chrupiącej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dzięki panierce z płatków kukurydzianych kotleciki są bardziej chrupiące. Dobrze się komponują z ziemniakami i mizerią.

Kotleciki w chrupiącej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki w chrupiącej panierce

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki w chrupiącej panierce
Pierś dzielę na zgrabne kotlety, przecinając ją wzdłuż na kilka cienkich płatów. Przykrywam folią spożywczą i delikatnie rozbijam tłuczkiem do mięsa. Każdego kotleta opruszam solą, papryka i pieprzem cytrynowym. W rękach rozkruszam płatki kukurydziane (na tę porcję dałam około 2 garści, ale zależy od wielkości fileta ile potrzeba będzie panierki) i mieszam z bułka tartą, w proporcji pół na pół. jajko roztrzepuję. Każdego kotleta obtaczam najpierw w jajku, potem w panierce, która lekko dociskam ręką. Smażę na rozgrzanym oleju. Odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki w chrupiącej panierce
Przygotowuję składniki panierki, płatki kukurydziane i bułkę tartą.
Kotleciki w chrupiącej panierce
Pokruszone płatki mieszam z bułką tartą.
Kotleciki w chrupiącej panierce
Kotleciki panieruję w jajku i panierce i smażę na oleju.
Kotleciki w chrupiącej panierce
Chrupiące kotleciki przekładam na talerz :-)