Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki z cebulą i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kotleciki z mięsa mielonego z kawałkiem cebuli, owinięte wędzoną szynką.

Kotleciki z cebulą i szynką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotleciki z cebulą i szynką

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 kromka pszennego chleba
  • 1 jajko
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • pieprz do smaku
  • 1/2 dużej cebuli
  • przyprawa grill ziołowy - wg uznania
  • 8-10 plasterków wędzonej szynki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z cebulą i szynką
Kromkę chleba namoczyć w wodzie. Można go zastąpić bułką kajzerką. Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać przyprawę w płynie, pieprz, jajko i odciśnięty z wody chleb (lub bułkę). Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy uformować 8-10 owalnych kotlecików. Na każdym kotleciku położyć po kawałku pokrojonej w grube piórka cebuli, lekko docisnąć. Kotleciki z cebulą lekko oprószyć przyprawą do grilla i owinąć plasterkami szynki. Końcówki szynki spiąć wykałaczkami, żeby się nie odwijały. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Kłaść na niego kotleciki i smażyć je na średnim ogniu, na rumiano z obu stron. Po usmażeniu wyjąć wykałaczki.
Kotleciki z cebulą i szynką
Mięso z dodatkiem przypraw jajka i odciśniętego z wody chleba.
Kotleciki z cebulą i szynką
Uformowane z mięsnej masy kotleciki z cebulą oprószone przyprawą do grilla.
Kotleciki z cebulą i szynką
Owinięte plasterkami szynki kotleciki smażone na oleju.