Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Kotleciki z chleba w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dobry sposób na zagospodarowanie czerstwego chlebka :)

Kotleciki z chleba w sosie pomidorowym

Składniki:

Kotleciki z chleba w sosie pomidorowym

 

  • Kotleciki

 

  • 10 kromek czerstwego chleba
  • 2 jaja
  • 2 średnie cebule czerwone
  • łyżka oleju
  • 1 przyprawa do mięsa mielonego
  • łyżka przyprawy do kurczaka
  • 2 łyżki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oregano

 

 

  • SOS

 

  • 1 litr rosołu z kostki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu
  • 2-3 łyżki śmietany

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z chleba w sosie pomidorowym
Z 6 kromek wyskubujemy środek chleba ( dosyć drobne kawałeczki ). Skórki oraz pozostałe kromki moczymy na mniej więcej 15 minut w gorącej wodzie.
Następnie dodajemy namoczony chleb ( wycisnąć) do wyskubanego chleba i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, jaja oraz przyprawy i miksujemy mikserem.

Formujemy kotlety z masy chlebowej i optaczamy w bułce tartej i smażymy. Smażymy z dwóch stron aż się zezłocą. Układamy na blachę i wkładamy na 10-15 minut do piekarnika.

ROBIMY SOS:

W garnuszku gotujemy rosół z kostki.
Rozpuszczamy w rondelku masło. Dodajemy mąkę.
Dodajemy zasmażkę do naszego rosołu, i mieszamy dokładnie i dosyć szybko by nie powstały grudki. Do sosu naszego dodajemy koncentrat pomidorowy, a następnie śmietanę i gotujemy przez 5 minut.

Wykładamy kotleciki i polewamy sosem pomidorowym


Smacznego !