Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki z duszoną marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Duszona marchewka z masłem podana na kotlecikach z mięsa mielonego.

Kotleciki z duszoną marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z duszoną marchewką

 

  • 3 średnie marchewki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki wody
  • 30 g masła
  • 3 kromki pszennego chleba tostowego
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z duszoną marchewką
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do garnka. Do marchewki wlać pół szklanki wody, dodać trochę soli i pieprzu. Marchewkę dusić pod przykryciem do miękkości. Do miękkiej marchewki dodać masło. Mieszać, aż masło się rozpuści i wszystko się połączy. Kromki chleba tostowego namoczyć w wodzie. Do mięsa (można dać mieloną szynkę lub łopatkę) dodać pokrojoną w kostkę cebulę, odciśnięty z wody chleb, jajko, przyprawę w płynie i pieprz. Dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczyć i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć je na rumiano z obu stron. Na usmażone kotleciki kłaść po trochu duszonej marchewki i podawać.
Kotleciki z duszoną marchewką
Duszona tarta marchewka z dodatkiem masła.
Kotleciki z duszoną marchewką
Kromki pszennego chleba tostowego namoczone w wodzie.
Kotleciki z duszoną marchewką
Mięso z dodatkiem przypraw cebuli jajka i chleba.
Kotleciki z duszoną marchewką
Usmażone na rumiano kotleciki z mielonej wieprzowiny.