Sposób przygotowania:
Kotleciki z duszoną marchewką
Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do garnka. Do marchewki wlać pół szklanki wody, dodać trochę soli i pieprzu. Marchewkę dusić pod przykryciem do miękkości. Do miękkiej marchewki dodać masło. Mieszać, aż masło się rozpuści i wszystko się połączy. Kromki chleba tostowego namoczyć w wodzie. Do mięsa (można dać mieloną szynkę lub łopatkę) dodać pokrojoną w kostkę cebulę, odciśnięty z wody chleb, jajko, przyprawę w płynie i pieprz. Dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować okrągłe kotleciki, lekko je spłaszczyć i kłaść na rozgrzany na patelni olej. Smażyć je na rumiano z obu stron. Na usmażone kotleciki kłaść po trochu duszonej marchewki i podawać.