SUPERPRZEPIS

Kotleciki z greckimi procentami

         
ocena: 5/5 głosów: 8
Kotleciki z greckimi procentami Więcej zdjęć (5)

Z oryginału zostawiłam pomysł na dodanie do mielonych ouzo i nadanie im anyżkowego smaczku .

Składniki:

Kotleciki z greckimi procentami

 

  • 0,5 kg mielonego ( z tłustej łopatki)
  • 1 mała bułka maślana
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 25 ml ouzo
  • pieprz mielony do smaku
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • sól do smaku
  • 1 łyżka otartego tymianku
  • szczypta mielonego kminku do smaku
  • olej z pestek winogron do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z greckimi procentami
Bułkę namoczyć w wodzie.

Cebulę obrać i drobno pokroić Usmażyć na złoto na 3 łyżkach oleju cebulę.

Włożyć do jednej miski mięso, odciśniętą mocno bułkę i dolać ouzo.

Wbić jajko. Dodać usmażoną i przestudzoną cebulkę , usiekaną natkę , tymianek, sól, pieprz mielony ( dałam na początek łyżeczkę a potem doprawiłam), otartą skórkę cytrynową, kminek).

Dokładnie wyrobić.

Na patelni rozgrzać olej. Mokrymi rękami formować kuleczki ( wychodzi ok. 14-15 sztuk) i układać na gorącym oleju.

Smażyć do zrumienienia spodu. Przewrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć na rumiano.

Zmniejszyć gaz. Przykryć patelnię i dosmażać na małym gazie przez kilka minut.

Kotleciki są bardzo delikatne .

Podaję po kilka sztuk na porcję z z surówką i pieczywem typu pita lub typowo po polsku tzn. z puree ziemniaczanym i surówką.
Kotleciki z greckimi procentami
Do mielonego z odciśniętą mieloną bułką dodać ouzo
Kotleciki z greckimi procentami
Dodać smażoną cebulę-jajko-natkę-przyprawy
Kotleciki z greckimi procentami
Wyrobić dokładnie masę na kotlety tak by kotleciki łatwo się formowały
Kotleciki z greckimi procentami
Smażyc uformowane małe kotleciki na rumiano-przykryć patelnię i usmażyć na rumiano

Tagi:

winogrona