Sposób przygotowania:
Kotleciki z greckimi procentami
Bułkę namoczyć w wodzie.
Cebulę obrać i drobno pokroić Usmażyć na złoto na 3 łyżkach oleju cebulę.
Włożyć do jednej miski mięso, odciśniętą mocno bułkę i dolać ouzo.
Wbić jajko. Dodać usmażoną i przestudzoną cebulkę , usiekaną natkę , tymianek, sól, pieprz mielony ( dałam na początek łyżeczkę a potem doprawiłam), otartą skórkę cytrynową, kminek).
Dokładnie wyrobić.
Na patelni rozgrzać olej. Mokrymi rękami formować kuleczki ( wychodzi ok. 14-15 sztuk) i układać na gorącym oleju.
Smażyć do zrumienienia spodu. Przewrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć na rumiano.
Zmniejszyć gaz. Przykryć patelnię i dosmażać na małym gazie przez kilka minut.
Kotleciki są bardzo delikatne .
Podaję po kilka sztuk na porcję z z surówką i pieczywem typu pita lub typowo po polsku tzn. z puree ziemniaczanym i surówką.
Cebulę obrać i drobno pokroić Usmażyć na złoto na 3 łyżkach oleju cebulę.
Włożyć do jednej miski mięso, odciśniętą mocno bułkę i dolać ouzo.
Wbić jajko. Dodać usmażoną i przestudzoną cebulkę , usiekaną natkę , tymianek, sól, pieprz mielony ( dałam na początek łyżeczkę a potem doprawiłam), otartą skórkę cytrynową, kminek).
Dokładnie wyrobić.
Na patelni rozgrzać olej. Mokrymi rękami formować kuleczki ( wychodzi ok. 14-15 sztuk) i układać na gorącym oleju.
Smażyć do zrumienienia spodu. Przewrócić delikatnie na drugą stronę i smażyć na rumiano.
Zmniejszyć gaz. Przykryć patelnię i dosmażać na małym gazie przez kilka minut.
Kotleciki są bardzo delikatne .
Podaję po kilka sztuk na porcję z z surówką i pieczywem typu pita lub typowo po polsku tzn. z puree ziemniaczanym i surówką.