Sposób przygotowania:
Kotleciki z kurczakiem, batatem i porem
Batata oraz marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pora kroimy w cieniutkie paseczki. Cebulę oraz filet z kurczaka kroimy w kosteczkę.
Ser ścieramy na ratce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
Do warzyw i mięsa wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę pszenną.
Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, liściem lubczyku i wędzoną czerwoną papryką. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni, rozkładamy masę tak aby powstał kształt placka.
Ja kładłam po 2 łyżki na jedną sztukę.
Ser ścieramy na ratce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki umieszczamy w misce.
Do warzyw i mięsa wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę pszenną.
Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, liściem lubczyku i wędzoną czerwoną papryką. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni, rozkładamy masę tak aby powstał kształt placka.
Ja kładłam po 2 łyżki na jedną sztukę.