Sposób przygotowania:
Kotleciki z marchewki
Bułkę namoczyć w letnim mleku. Marchew obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać 200ml mleka, dodać łyżkę masła i startą marchew. Zagotować i dusić na niewielkim ogniu przez 10-15 minut, aż marchew zmięknie. Zdjąć z ognia, dodać kaszę manną, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu często mieszając, do miękkości marchwi - ok 10 minut. Przyprawiamy vegetą, pieprzem i solą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Odciskamy miękką bułkę i łączymy z ugotowaną marchewką. Dodajemy jajo, dokładnie mieszamy i ponownie przyprawiamy. Dodajemy otręby i mieszamy. Formujemy niewielkie kotlety (duże będą się rozlatywać), które obtaczamy je ostrożnie w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron, na średnim ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej oleju podczas smażenia. Po usmażeniu odsączamy kotlety z tłuszczu układając je na ręczniku papierowym. Śmietanę lub jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem. Kotleciki podajemy z sosem koperkowym. Do sosu śmietanowego można dodać odrobinę soku z cytryny lub zmiażdżony czosnek - jeżeli lubimy.