Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kotleciki z marchewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne i zdrowe kotleciki z marchewki. W sosie śmietanowo-koperkowym.

Kotleciki z marchewki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z marchewki

 

  • marchew - 500g (waga po obraniu),
  • mleko - 200ml,
  • kasza manna - 4 łyżki,
  • masło - łyżka,
  • bułka sucha,
  • otręby żytnie (lub inne) - 2 łyżki,
  • mleko do namoczenia bułki - 1,5 szklanki,
  • vegeta,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • papryka mielona - szczypta,
  • bułka tarta do obtoczenia - 1,5 szklanki,
  • jogurt grecki lub śmietana ukwaszona 18% - szklanka,
  • koper świeży,
  • oliwa lub olej do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki z marchewki
Bułkę namoczyć w letnim mleku. Marchew obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać 200ml mleka, dodać łyżkę masła i startą marchew. Zagotować i dusić na niewielkim ogniu przez 10-15 minut, aż marchew zmięknie. Zdjąć z ognia, dodać kaszę manną, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu często mieszając, do miękkości marchwi - ok 10 minut. Przyprawiamy vegetą, pieprzem i solą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Odciskamy miękką bułkę i łączymy z ugotowaną marchewką. Dodajemy jajo, dokładnie mieszamy i ponownie przyprawiamy. Dodajemy otręby i mieszamy. Formujemy niewielkie kotlety (duże będą się rozlatywać), które obtaczamy je ostrożnie w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron, na średnim ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej oleju podczas smażenia. Po usmażeniu odsączamy kotlety z tłuszczu układając je na ręczniku papierowym. Śmietanę lub jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem. Kotleciki podajemy z sosem koperkowym. Do sosu śmietanowego można dodać odrobinę soku z cytryny lub zmiażdżony czosnek - jeżeli lubimy.
Kotleciki z marchewki
Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Kotleciki z marchewki
Gotować początkowo z mlekiem i masłem, następnie z kaszą manną
Kotleciki z marchewki
Masę marchewkową połączyć ze wskazanymi składnikami, formować kotlety,obtaczać
Kotleciki z marchewki
Kotlety smażyć na rumiano z obu stron, na średnim ogniu. Podawać z sosem