Sposób przygotowania:
Kotleciki z kaszy gryczanej
Wodę zagotować wraz ze szczyptą solą, do gotującej wsypać kaszę i całość gotować na małym ogniu. Gdy kasza wchłonie wodę, zdjąć z ognia i odstawić przykrywając grubym kocem na 15 min.
Po tym czasie kaszę wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać do niej jajko, mąkę ziemniaczaną, starty żółty ser oraz doprawić do smaku pieprzem i solą.
Całość dokładnie wyrobić, a z powstałej masy formować kotleciki, które obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
Po tym czasie kaszę wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Następnie dodać do niej jajko, mąkę ziemniaczaną, starty żółty ser oraz doprawić do smaku pieprzem i solą.
Całość dokładnie wyrobić, a z powstałej masy formować kotleciki, które obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.