monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kotleciki z resztek wędlin

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Każdemu z nas zdarza się kupić za dużo wędliny, która niestety szybko się psuję-oto moja propozycja co zrobić z nadmiarem wędliny, polecam:)

Kotleciki z resztek wędlin Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z resztek wędlin

 

  • 30 dag dowolnej wędliny (szynka, żywiecka, mortadela, cienka kiełbasa- co kto ma w lodówce)
  • 2,5 kiszonego ogórka
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki śmiateny 12%
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kotleciki z resztek wędlin
Wszystkie gatunki wędlin( może też być jeden gatunek-nie ma to znaczenia) pokroić w malutką kostkę, przełożyć do miski. Cebulę obrać i drobniutko posiekać i dodać do wędliny. Ogórka zetrzeć na dużych oczkach i w dłoniach odcisnąć nadmiar soku i dodać ogórka do miski. W osobnej miseczce roztrzepać jajka i dodać do pozostałych składników. Wymieszać. Dodać bułkę tartą i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Jeśli masa nie będzie "kleić" dodać 2 łyżki śmietany (ja musiałam). Można doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, ale ostrożnie z sola bo z reguły wędliny są dosyć słone.Masę na kotlety wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.Olej rozgrzać na patelni, w dłoniach robić kotleciki i kłaść na patelnię. Smażyć z obu stron na złoto. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z ziemniakami i surówką ( ja miałam z kiszonej z ogórkiem kiszonym). Polecam i smacznego!
Kotleciki z resztek wędlin
Wszystkie gatunki wędlin drobno pokroić
Kotleciki z resztek wędlin
Obraną cebulę drobniutko poszatkować i dodac do wędlin
Kotleciki z resztek wędlin
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Kotleciki z resztek wędlin
W osobnej miseczce roztrzepać jajka i dodać do miski