suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Kotleciki z ryżu, ryby i szpinaku.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Na piątkowy obiad polecam dziś pyszne kotleciki z ryby, ryżu i szpinaku. Ok 8,9 porcji.

Kotleciki z ryżu, ryby i szpinaku.

Składniki:

Kotleciki z ryżu, ryby i szpinaku.

 

  • 20 dag ryżu;
  • 25 dag ugotowanej ryby np. mintaj, morszczuk itp.;
  • 10 dag świeżego lub mrożonego szpinaku;
  • 1 pęczek koperku;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka masła;
  • sól, pieprz;
  • do panierowania: jajko, buła tarta;
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotleciki z ryżu, ryby i szpinaku.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy. Szpinak drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżeczce masła. Ugotowaną rybę drobno siekamy, podobnie koperek. Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy, dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy wałeczki w kształcie prostokąta (lub kwadrata wedle uznania) i obtaczamy w jajku i bułce i smażmy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Podajemy z ziemniakami lub frytkami i sałatką z kiszonej kapusty.