gemi

gemi

Kuchcik
[Przepisów: 6]

kotleciki z pomarańczowym sosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

świetnie smakują podane z tym sosem, jaglanką i gotowanym brokułem. Wychodzi wtedy baaaardzo kolorowe danie. Uczta dla oczu i podniebienia!

kotleciki z pomarańczowym sosem

Składniki:

kotleciki z pomarańczowym sosem

 

  • KOTLECIKI:
  • Szklanka kaszy gryczanej
  • Szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • masło klarowane - 1 łyżka (lub jakiś tłuszcz roślinny)
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • trochę oleju
  • pół kostki tofu (użyłam naturalnego)
  • przyprawy: majeranek, tymianek, liść laurowy, pieprz ziołowy, trochę chili, sól, natka pietruszki lub koperek
  • 2 jajka eko
  • trochę mąki kukurydzianej bądź jaglanej

 

  • SOS DO KOTLETÓW
  • 3 marchewki eko (średniej wielkości) i 4 ząbki czosnku - gotować do miękkości w osolonym wrzątku
  • oliwa z oliwek - kilka łyżek
  • chili do smaku (można dodać tez curry)

Sposób przygotowania:

kotleciki z pomarańczowym sosem
KOTLETY: Kaszę ugotować w 1 i ¾ szklanki wody razem z majerankiem, tymiankiem i liściem laurowym. Dodać cebulę i czosnek zeszklone na patelni na sklarowanym maśle, wsypać pieprz ziołowy, chili, sól. Po zestawieniu z ognia dorzucić pokrojone w kostkę tofu. Zostawić do ostygnięcia. Dodać ugotowaną soczewicę i dosypać trochę posiekanej natki pietruszki. Zmiksować lub przepuścić przez maszynkę (ale już bez listka laurowego). Wbić jaja i wymieszać, konsystencję regulować mąką kukurydzianą, jeśli jest to konieczne. Formować kotleciki i smażyć je z obu stron (nie trzeba nawet panierować – chyba, że ktoś lubi) lub upiec na blasze w piekarniku w 180 stopniach aż staną się rumiane.

SOS: Ugotowane marchewki zmiksować z oliwą czosnkiem, chili. Dodawać wody z gotowania warzyw aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Smakuje na ciepło i na zimno. Moja przyjaciółka uważa, że to najładniejszy sos jaki widziała :-) Jeśli zostanie można go wykorzystać jako dodatek do kanapek