SUPERPRZEPIS

Kotleciki ze śliwką otulone wędzonym boczkiem

  • 2
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Kotleciki ze śliwką otulone wędzonym boczkiem

Prawdziwe mięsne kotleciki z wyrazistym smakiem aromatycznej suszonej śliwki owinięte plastrem boczku to doskonały pomysł.
na danie obiadowe w postaci mięsa z nutą słodkości.

Składniki:

Kotleciki ze śliwką otulone wędzonym boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki ze śliwką otulone wędzonym boczkiem

ETAP 1:

Kotleciki ze śliwką otulone wędzonym boczkiem
mięso z kurczaka i łopatkę zmielić maszynka do mielenia

Łopatkę, fileta, cebulę, czosnek i bułkę namoczoną w mleku, a następnie odciśniętą zmielić maszynką do mielenia mięsa. Zmielone składniki przełożyć do dużej miski, wymieszać z kaszą manną, natką, ziołami, musztardą i jajkiem na jednolitą masę a następnie doprawić solą i pieprzem.

ETAP 2:

Kotleciki ze śliwką otulone wędzonym boczkiem
masę mięsną wyrobić i uformować kotleciki

Z mięsnej masy formować kulki o średnicy około 5-6 cm wkładając do każdej dwie suszone śliwki. Każdy z kotlecików owinąć plastrem wędzonego boczku.

ETAP 3:

Kotleciki ze śliwką otulone wędzonym boczkiem
uformować kotleciki a do środka włozyć po d suszone sliwki

Kotleciki przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

ETAP 4:

Kotleciki ze śliwką otulone wędzonym boczkiem
piec w nagrzanym piekarniku około 50 minut

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.