Sposób przygotowania:
Kotleciki ziemniaczane z czerwoną soczewicą
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odparować. Utłuc na puree. Soczewicę przepłukać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić. Wrzucić do ziemniaków i wymieszać. Dodać twaróg i całość dobrze wymieszać. Cebulę posiekać i usmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, krótko przesmażyć. Dodać do masy i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać czubricę i jajko, wymieszać. Jeśli masa jest luźna dodać 2-3 łyżki bułki tartej. Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać gorące z surówką, u mnie z kapusty pekińskiej.